Δίπλες

 

Οι δίπλες είναι το παραδοσιακό γλυκό της μεσσηνιακής Μάνης. Τα παλιά χρόνια, συνηθιζόταν να φτιάχνουν δίπλες οι γυναίκες στα σπίτια την πρωτοχρονιά για να δεχτούν με μέλι τον νέο χρόνο. Σιγά- σιγά, άρχισε να φτιάχνεται σε όλο και περισσότερες γιορτές, με αποκορύφωση την Υπαπαντή της Παναγίας , το Πάσχα και τον δεκαπενταύγουστο. Έχουν πάρει το όνομα τους από τις δίπλες (τύλιγμα) που κάνουμε στη ζύμη την ώρα που τηγανίζεται, ώστε να πάρουν αυτό το σχήμα. Αυτός ήταν και ο λόγος που αρχικά οι δίπλες συνδέθηκαν με τους αρραβώνες και τους γάμους, καθώς όταν τύλιγαν τις δίπλες, τραγουδούσαν τραγούδια με τα ονόματα των μελλόνυμφων , ώστε να «τυλιχθεί» το ζευγάρι και να μείνει πάντα ενωμένο.


Στις μέρες μας, οι δίπλες είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της μεσσηνιακής παράδοσης. Δεν υπάρχει αρραβώνας, γάμος , βάφτιση, αλλά και οποιαδήποτε άλλη κοινωνική , θρησκευτική η και επαγγελματική ακόμα περίσταση, που να μην συνοδεύεται από δίπλες, έτσι , για το καλό, όπως λέμε στον τόπο μας...

Φτιαγμένες με αυγά, μέλι, ελαιόλαδο και καρύδι, αποτελεί ένα γλύκισμα στο οποίο δύσκολα μπορεί κανείς να αντισταθεί.

Παρόλο που είναι ένα γλυκό «φασαριόζικο» στην παρασκευή του, το ΜΑΝΙΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ επιμένει στην απόλυτα ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΗ παραγωγή του.