Λαλάγγι

 

Το λαλάγγι αποτελεί μέρος της παραδοσιακής μανιάτικης διατροφής από τα βάθη των αιώνων. Η προέλευση του βρίσκεται κρυμμένη σε μακρινές εποχές, τότε που ο Λελεγας στευθηκε πρώτος βασιλιάς της Σπάρτης. Συμφώνα με τον Παυσανία, ο Λελεγας ήταν ο πρώτος αυτόχθων βασιλιάς της Λακωνίας, που έδωσε το όνομα του στη χώρα ,Λελεγια, και ονόμασε τους κατοίκους Λέλεγες. Ο ένας από τους γιους του Λελεγα, ο Μύλης, ήταν αυτός που επινόησε τον μύλο και έτσι ξεκίνησε στην Ελλάδα το άλεσμα του αλευριού. Ο βασιλιάς Λελεγας συνδύασε το αλεσμένο αλεύρι με το ελαιόλαδο της Μάνης και έτσι δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το λαλάγγι. Συμφώνα με γραπτές μαρτυρίες από αρχαία κείμενα που έχουν ανακαλυφθεί, το λαλάγγι, το οποίο ονόμασε έτσι ο βασιλιάς Λελεγας, ήταν βασική τροφή τόσο των Λελέγων (σπαρτιατών) πολεμιστών, όσο και των απλών αγροτών. Καθώς τα συστατικά του είναι το αλεύρι και το ελαιόλαδο, λίγα μόνο λαλάγγια ήταν αρκετά για να δώσουν δύναμη και ενέργεια για τις μάχες αλλά και για τις σκληρές δουλειές των χωραφιών.


Κάπως έτσι μέσα στους αιώνες , το λαλάγγι επέζησε λογω της διατροφικής του αξίας αλλά και των απλών συστατικών του.

Το ΜΑΝΙΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ, γνώστης και λάτρης της παράδοσης, εχει διατηρήσει την αρχική συνταγή για το λαλάγγι και την απολύτως χειροποίητη παραγωγή του.

Τα τελευταία χρόνια, μέσω των εκθέσεων τροφίμων στις οποίες συμμετέχουμε, έχουμε καταστήσει το λαλάγγι γνωστό σε όλη την Ελλάδα και πολλά σημεία του εξωτερικού.